Nástroje používateľa

Nástoje správy stránok


sk:ahr:lippe-ad-clinical-observations-08-158-10555

KLINICKÉ SKÚSENOSTI.

Ad. Lippe AD. LIPPE, M. D., PHILADELPHIA, PA.

Pani C., vek 35 rokov, matka štyroch detí, najmladšie vo veku štyroch rokov, trpela viac ako tri roky, kým sa dostala do mojej starostlivosti, v máji 1862. Pani C. je vychudnutá a nervózneho temperamentu. Viac ako tri roky nemala menštruáciu; trpela častými atakmi prudkej koliky, takmer vždy v noci, medzi druhou a štvrtou hodinou, tieto ataky prichádzali v nepravidelných intervaloch od troch do desiatich dní a niekedy boli nasledované zvracaním jedla alebo hlienu, a, pokiaľ ku zvracaniu nedošlo, silnou bolesť hlavy na druhý deň ráno. Na druhý deň po takomto ataku sa cíti veľmi slabá na tele aj na mysli, neschopná sústrediť svoju pozornosť na akúkoľvek tému; stráca sa na ulici, pretože nevie, kde je; keď rozpráva, nedokáže nájsť správne slová. Pulz bol malý a slabý. Pani C. absolvovala všetky druhy liečby, občas našla nejaké paliatívum, ale vždy, keď paliatíva prestali zaberať, choroba sa vrátila v ešte prudšej forme.

25. deň mája užila jednu dávku Kali carb 200 (Lehrmann). Prvú noc po užití lieku mala veľmi ťažký atak, ktorý trval jednu hodinu, ale počas dňa toľko netrpela; nasledujúcu noc mala ďalší atak, menej prudký ako prvú noc a ďalší, ešte menej intenzívny prišiel nasledujúcu noc, všetky (ataky) v rovnakú hodinu, o tretej hodine v noci. Opakovanie týchto atakov sa týmto spôsobom nikdy predtým neudialo. Po tomto sa pacientke polepšilo, ešte niekoľko týždňov mala značné bolesti v chrbtici v oblasti krížov, menštruácia sa vrátila a odvtedy zostala v dobrom stave.

_____________

V apríli 1860 sa do mojej starostlivosti dostal nasledujúci prípad. Pani M., vydatá šesť mesiacov a v piatom mesiaci tehotenstva, tri dni trpela bolesťami hlavy, bolesťami v končatinách a horúčkou. Navštívil som ju na tretí deň; dovtedy neužila žiadne lieky, sťažovala sa na veľkú slabosť, silné bolesti v hlave, vo všetkých končatinách, ale hlavne v chrbte; oveľa horšie pri pohybe, žiaden spánok, horká chuť, veľká nevoľnosť, žltý jazyk a stáva sa veľmi suchým, stredne veľký smäd, tvár červená, koža horúca a suchá, pulz 120 tepov za minútu, plná a tvrdá zápcha, moču je málo a je tmavý. Niekoľko členov rodiny počas posledných niekoľkých rokov umrelo pod alopatickou starostlivosťou na týfovú horúčku. Dal som pacientke niekoľko dávok Bry. 200 a na druhý deň som ju našiel v ľahšom stave; liek som vynechal. Nasledujúci deň, piaty deň choroby, bola na tom oveľa horšie, v noci často zvracala, väčšinou žlčovitú substanciu, bolesť hlavy bola oveľa horšia, teraz bola v bezvedomí, v delíriu, bez prestania rozprávala, nedobrovoľne jej unikal moč, žmolila posteľné prádlo, jazyk suchý a čierny, tvár silno tmavo červená, oči doširoka otvorené, sklené, zrenice rozšírené; pri pití, hlasný bublajúci (klokotajúci) zvuk od hrdla do žalúdka. Dal som jej Cuprum met. 200 (Jenichen) šesť peliet rozpustených v polovici pohára vody, každé dve hodiny mala byť podaná jedna polievková lyžica, až kým sa nedostaví zreteľné zlepšenie. Po druhej dávke zaspala, spala nepretržite desať hodín, hojne sa potila, a keď sa prebudila, cítila sa dobre, ale veľmi slabá. Viac lieku už neužila a na dvanásty deň svojej choroby bola schopná jesť spoločne so svojou rodinou. Tehotenstvo postupovalo a vo vhodný čas porodila zdravé dieťa.


POPISKA DOKUMENTU

Zdroj: The American Homoeopathic Review Vol. 03 No. 08, 1863, strany 372-373
Popis: Klinické skúsenosti.
Lieky: Kalium carbonicum, Bryonia, Cuprum metallicum
Autor: Lippe, Ad.
Rok: 1863
Editing: errors only; interlinks; formatting
Attribution: Legatum Homeopathicum
You could leave a comment if you were logged in.
sk/ahr/lippe-ad-clinical-observations-08-158-10555.txt · Posledná úprava: 2012/11/12 09:56 od 80.86.255.130